Nijmegen

De mooiste wandelroutes bij Nijmegen

Waar kun je wandelen in de buurt van Nijmegen?

Vanwege de coronacrisis ziet het leven van de gemiddelde Nederlander er ineens heel anders uit. De horeca is gesloten, evenementen gaan niet meer door en we doen aan het zogenaamde ‘social distancing’. Gelukkig hebben we nog geen totale lockdown zoals in sommige andere landen, en mogen we nog wel naar buiten. In dit blog vertel ik je daarom graag over de mooiste wandelroutes in de buurt van Nijmegen. Houd je tijdens het wandelen wel aan de richtlijnen van het RIVM door anderhalve meter afstand te houden en niet met een grote groep te gaan wandelen. Veel leesplezier!

Wandelen op de Duivelsberg

Vanaf het (nu gesloten) pannenkoekenrestaurant ‘de Duivelsberg’ starten een aantal wandelroutes van verschillende afstanden door dit prachtige natuurgebied. De N70 route verdient hier een speciale vermelding, deze route van ongeveer 15 kilometer is zeker de moeite waard! De wandelingen komen door loofbos, langs akkers en natuurlijk door de heuvels. De Duivelsberg heeft een hoogte van wel 75,9 meter, sommige hebben daarom een flinke stijging of daling. Voor de liefhebbers van spookverhalen is deze omgeving extra leuk: het zou namelijk spoken op de Duivelsberg! In het midden van het bos ligt namelijk een zwart water waar vroeger heksen in verdronken zouden worden. Dit stuk bos is inmiddels omheind en niet meer toegankelijk. Maar sommige mensen beweren dat het zou spoken in de bossen van de Duivelsberg. Het hele verhaal lees je hier.

De Ooijpolder

Ten oosten van Nijmegen ligt natuurgebied de Ooijpolder, waar je heerlijkt kunt wandelen. Hier vind je een uitgestrekt landschap met nieuwsgierige koeien, mooie boerderijen en prachtige natuur. Door de Ooijpolder lopen wel negen wandelroutes variërend van tussen de drie en tien kilometer in lengte. Op deze site kun je de wandelroutes vinden en downloaden.

De Hatertse Vennen

Ten zuidoosten van Nijmegen liggen de Hatertse Vennen. Dit bijzondere vennengebied is een natuurreservaat van Staatsbosbeheer. Er groeien allerlei bijzondere planten en ook broeden hier wel tachtig verschillende vogelsoorten! Je hebt in dit gebied de keuze uit twee routes: een van 3,5 en een van 6,5 kilometer. De parkeerplaats bij restaurant St. Walrick is een goede startplaats voor beide routes.

Heumensoord

Aan de Scheidingsweg in Nijmegen begint natuurgebied Heumensoord. Tijdens de vierdaagsefeesten slapen hier de militairen, maar tijdens de rest van het jaar kun je in dit gebied heerlijk wandelen en fietsen en voor de kinderen is er een leuke natuurspeeltuin. Door dit gebied lopen wandelroutes van 2, 5 en 6 kilometer. Het familiepad van 2 kilometer is ook geschikt voor mensen in een rolstoel.

De Sint-Jansberg

Ik zal eerlijk toegeven dat dit natuurgebied wat verder van Nijmegen af ligt, namelijk in het prachtige Plasmolen. Maar deze route is zo mooi dat ik hem jullie toch niet wilde onthouden. Je kunt het best parkeren bij het VVV van Plasmolen om vervolgens het natuurgebied bij de Sint-Jansberg in te lopen. Hier tref je een bordje met verschillende wandelroutes. In dit gebied tref je mooie beekjes en beboste hellingen die zeker de moeite waard zijn om eens te gaan bekijken!

Wat is jouw favoriete wandeling bij Nijmegen?

Ben jij al wel eens op een van deze plekken wezen wandelen? Of heb je nog andere leuke tips voor mooie wandelroutes in de buurt van Nijmegen? Laat het me weten in de comments, ik hoor het graag!